zdjecia rodzinne

Mazurek


Składniki:

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej,
1 ½ kostki masła,
½ szklanki cukru,
5 jajek,
20 dag migdałów,
½ olejku cytrynowego,
jajko do smarowania,
odrobina soli.
Glazura na wierzch mazurka
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wody,
sok z cytryny.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać drobno posiekane migdały (mogą być posiekane płatki migdałowe) oraz 4 ugotowane żółtka roztarte z 1 żółtkiem surowym. Wymieszać i dołożyć mąkę, odrobinę soli i olejek. Wyrobić ciasto na mazurka i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Odłożyć 1/3 ciasta, resztę rozwałkować i przełożyć na blachę. Z 1/3 części uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Mazurek posmarować roztrzepanym delikatnie jajkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 160 st.C.
Po upieczeniu i wystudzeniu mazurka polać glazurą (cukier puder roztarty z wodą i sokiem z cytryny).


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety schabowe z cebulką