zdjecia rodzinne

Mazurek


Składniki:

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej,
1 ½ kostki masła,
½ szklanki cukru,
5 jajek,
20 dag migdałów,
½ olejku cytrynowego,
jajko do smarowania,
odrobina soli.
Glazura na wierzch mazurka
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wody,
sok z cytryny.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Dodać drobno posiekane migdały (mogą być posiekane płatki migdałowe) oraz 4 ugotowane żółtka roztarte z 1 żółtkiem surowym. Wymieszać i dołożyć mąkę, odrobinę soli i olejek. Wyrobić ciasto na mazurka i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Odłożyć 1/3 ciasta, resztę rozwałkować i przełożyć na blachę. Z 1/3 części uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Mazurek posmarować roztrzepanym delikatnie jajkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 160 st.C.
Po upieczeniu i wystudzeniu mazurka polać glazurą (cukier puder roztarty z wodą i sokiem z cytryny).


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Bitki

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Biała kiełbasa