Mazurek czekoladowy na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto25 dag maki,
20 dag masła,
10 dag cukru pudru,
3 żółtka,
szczypta soli.
Masa:
4 jajka,
25 dag cukru
20 dag czekolady,
12 dag maki pszennej,
15 dag posiekanych migdałów,
15 dag rodzynek.
Dekoracja:
orzech,
rodzynki,
migdały
Wykonanie:
Do mąki dodać cukier, sól, masło i posiekać wszystko na ,,piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do schłodzenia.Ciasto na mazurka rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i podpiec, aby ciasto lekko pożółkło.
Wykonać masę.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlewając rozpuszczoną czekoladę i dalej ucierać. Dobrze roztartą masę zmieszać z rodzynkami, posiekanymi migdałami. Rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do gorącego piekarnika. Piec powoli około 30 minut. Po upieczeniu przybrać mazurka migdałami i orzechami.
Kategorie: ciasta, Wielkanoc,