zdjecia rodzinne

Pikantny kurczak na zimno


Składniki:

4 podwójne piersi kurczaka,
4 cebule,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki mielonej, ostrej papryki,
pół szklanki oleju,
2 łyżki soli,
pół łyżeczki pieprzu,
2 łyżki soku z cytryny,
Dodatki:
sałata,
rzodkiewka.

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, pokroić na 8 porcji. 3 cebule obrać i przemielić z obranymi ząbkami czosnku. Dolać do tego połowę oleju, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Porcje kurczaka położyć na folii aluminiowej, polać sosem i zawinąć folię tak, by sos nie wyleciał. Piec piersi kurczaka w temperaturze 170 st C, aż mięso będzie miękkie (ok. 35 minut). Po upieczeniu wystudzić i odwinąć z folii.
Resztę oleju wymieszać ze sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i polać takim sosem listki sałaty.
Sałatę przełożyć na półmisek i na wierzch ułożyć piersi z kurczaka. Udekorować posiekaną cebulką i cienkimi plasterkami rzodkiewki


Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Bitki - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Śledzie w oleju

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Bitki

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)