Ciasto drożdżowe ,,kąpane”
Składniki:
50 dag mąki,5 dag drożdży,
1 łyżeczka cukru,
4 żółtka,
15 dag margaryny(lub masła),
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru pudru,
odrobinka soli.
Kruszonka:
10dag mąki
10dag cukru
10dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Jak podrośnie rozczyn wlać do mąki, dodać resztę ciepłego mleka, odrobinkę soli i żółtka utarte z cukrem pudrem. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać ciepły, stopiony tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe. Tak przygotowane ciasto włożyć do naczynia z wodą o temperaturze pokojowej. I pozostawić do chwili aż ciasto wypłynie na wierzch. Wyłożyć ciasto na serwetkę, osaczyć z wody. Podsypać stolnice (blat stołu) cukrem pudrem i ponownie zagnieść ciasto. Jeszcze chwilkę poczekać aż ciasto ponownie podrośnie.
Kruszonka: Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać ciasto drożdżowe
Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, posypać po wierzchu kruszonką i piec w temp. 180 st.C przez około 50 minut.
Kategorie: ciasta, Wielkanoc,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
rZcABapNfN , 2018-12-21
J4GJ7S wonderful. I really like what you have obtained right here, certainly like what
J4GJ7S wonderful. I really like what you have obtained right here, certainly like what
alutka , 2012-01-18
Moja mama piekła doskonałego "topielca" z tym, że cukier (zwykły) dodawała dopiero po wyjęciu z kąpieli w zimnej (nawet bardzo) wodzie.
Moja mama piekła doskonałego "topielca" z tym, że cukier (zwykły) dodawała dopiero po wyjęciu z kąpieli w zimnej (nawet bardzo) wodzie.
Gość
, 2010-05-28
Upiekłam ciasto wg tego przepisu. Jest wspaniałe. Zachecam do pieczenia takiego placka.
Upiekłam ciasto wg tego przepisu. Jest wspaniałe. Zachecam do pieczenia takiego placka.