Ciasto kruche z bakaliami (mazurek bakaliowy)
Składniki:
35 dag mąki,1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
¼ kostki smalcu,
15 dag cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka.
Wierzch ciasta:
½ kostki margaryny Palmy,
3 łyżki mleka(lub wody),
2 łyżki kakao,
5 łyżek cukru pudru,
20 dag rozdrobnionych orzechów,
20 dag rodzynek,
10 dag posiekanych migdałów,
1 słoiczek powideł śliwkowych.
Do dekoracji:
biała polewa czekoladowa,
10 dag płatków migdałowych,
½ opakowania skórki pomarańczowej kandyzowanej.
Wykonanie:
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dołożyć margarynę i smalec – zrobić kruszonkę. Do niej dołożyć żółtka i szybko zagnieść ciasto.Ciasto rozłożyć dość cienko na posmarowaną blachę do pieczenia (można wykorzystać tę z piekarnika).
Piec w temp. 180 st C przez około 40 minut.
Ciasto ostudzic i posmarowac powidlami.
Margarynę rozpuścić w garnku (nie gotować), dolać gorące mleko (lub wodę), dosypać kakao, cukier i mieszać tak długo aż się rozpuści cukier (cały czas trzymając na małym płomieniu gazu, ale nie gotować). Dołożyć wszystkie przygotowane bakalie. Wylać gorącą masę na upieczone,wystudzone i posmarowane powidlam ciasto.
Posypać płatkami migdałowymi i skórka pomarańczową. Polać białą polewa czekoladową.
Kategorie: ciasta, dla dzieci, Wielkanoc,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
ZrKUzEwo , 2018-12-21
7Uwd64 on other sites? I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to
7Uwd64 on other sites? I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to