zdjecia rodzinne

Ciasto kruche z bakaliami (mazurek bakaliowy)


Składniki:

35 dag mąki,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
¼ kostki smalcu,
15 dag cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka.

Wierzch ciasta:
½ kostki margaryny Palmy,
3 łyżki mleka(lub wody),
2 łyżki kakao,
5 łyżek cukru pudru,
20 dag rozdrobnionych orzechów,
20 dag rodzynek,
10 dag posiekanych migdałów,
1 słoiczek powideł śliwkowych.
Do dekoracji:
biała polewa czekoladowa,
10 dag płatków migdałowych,
½ opakowania skórki pomarańczowej kandyzowanej.


Wykonanie:

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dołożyć margarynę i smalec – zrobić kruszonkę. Do niej dołożyć żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto rozłożyć dość cienko na posmarowaną blachę do pieczenia (można wykorzystać tę z piekarnika).
Piec w temp. 180 st C przez około 40 minut.

Ciasto ostudzic i posmarowac powidlami.

Margarynę rozpuścić w garnku (nie gotować), dolać gorące mleko (lub wodę), dosypać kakao, cukier i mieszać tak długo aż się rozpuści cukier (cały czas trzymając na małym płomieniu gazu, ale nie gotować). Dołożyć wszystkie przygotowane bakalie. Wylać gorącą masę na upieczone,wystudzone i posmarowane powidlam ciasto.
Posypać płatkami migdałowymi i skórka pomarańczową. Polać białą polewa czekoladową.



Kategorie: ciastadla dzieciWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


ZrKUzEwo , 2018-12-21
7Uwd64 on other sites? I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Krokiety z kapustą i grzybami