zdjecia rodzinne

Bakłażany zapiekane z mięsem mielonym


Składniki:

2 bakłażany
2 pomidory
2 cebule
½ kg mielonego mięsa (dowolnego)
kilka plastrów żółtego sera
1-2 łyżki pasty pomidorowej
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć miąższ. Posolić (bakłażany i miąższ) i zostawić na około ½ godziny (pozbędziemy się gorzkiego posmaku).

Cebulę, wydrążony miąższ i pomidory (sparzone i obrane ze skórki) drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Odstawić. Podsmażyć mięso mielone i dodać warzywa oraz przyprawy. W razie potrzeby podlać oliwy lub wody. Dusić kilka minut.

Farszem napełnić przepołowione bakłażany. Zapiekać pod przykryciem w temp 180st C aż bakłażany będą miękkie. W moim piekarniku jest to 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyłożyć na wierzch bakłażanów plastry sera.

Podawać z ryżem i zielona sałatą.

Kategorie: zapiekankiprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


eliza , 2010-11-20
pychotka!!!
Herubinek , 2010-04-11
Bardzo fajny przepis. Ja w taki sposób nadziewam cukinię. Polecam!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Śledzie w oleju

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Zapiekanka śródziemnomorska

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej