zdjecia rodzinne

Bakłażany zapiekane z mięsem mielonym


Składniki:

2 bakłażany
2 pomidory
2 cebule
½ kg mielonego mięsa (dowolnego)
kilka plastrów żółtego sera
1-2 łyżki pasty pomidorowej
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć miąższ. Posolić (bakłażany i miąższ) i zostawić na około ½ godziny (pozbędziemy się gorzkiego posmaku).

Cebulę, wydrążony miąższ i pomidory (sparzone i obrane ze skórki) drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Odstawić. Podsmażyć mięso mielone i dodać warzywa oraz przyprawy. W razie potrzeby podlać oliwy lub wody. Dusić kilka minut.

Farszem napełnić przepołowione bakłażany. Zapiekać pod przykryciem w temp 180st C aż bakłażany będą miękkie. W moim piekarniku jest to 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyłożyć na wierzch bakłażanów plastry sera.

Podawać z ryżem i zielona sałatą.

Kategorie: zapiekankiprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


eliza , 2010-11-20
pychotka!!!
Herubinek , 2010-04-11
Bardzo fajny przepis. Ja w taki sposób nadziewam cukinię. Polecam!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)