zdjecia rodzinne

Łopatka mielona zapiekana w kapuście pekińskiej


Składniki:

1 kg łopatki bez kości
cebulki perłowe w łagodnej zalewie (około 30 dag)
liście kapusty pekińskiej
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki Bulionu warzywnego
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
łyżka cukru
pieprz
sól

Wykonanie:

Mięso zmiel, a liście kapusty opłucz i porwij palcami na mniejsze kawałki. Cebulki osącz z zalewy. Mięso, cebulki, sok z cytryny, koperek, oliwę, cukier i
dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.

Żaroodporne naczynie wyłóż połową kapusty, umieść na niej masę mięsną, wyrównaj powierzchnię i przykryj pozostałą kapustą. Następnie wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Wtedy naczynie przykryj i na 70 minut wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C.

Odlać powstały sos do garnuszka, wymieszaj ze śmietaną i pogotuj na małym ogniu do zgęstnienia, po czym przypraw do smaku. Polej nim ziemniaki lub samą potrawę.


Kategorie: mięsazapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-04-27
Danie wspaniałe. Polecam.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasztet z indyka - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa fasolowa z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta z grochem

Pasztet z indyka

Zapiekanka śródziemnomorska