www.zapetytem.pl

Łopatka mielona zapiekana w kapuście pekińskiej


sabina2010-04-25 Komentarze (1) 60-90 min    średni     Porcji: 0

Składniki:

1 kg łopatki bez kości
cebulki perłowe w łagodnej zalewie (około 30 dag)
liście kapusty pekińskiej
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki Bulionu warzywnego
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
łyżka cukru
pieprz
sól

Wykonanie:

Mięso zmiel, a liście kapusty opłucz i porwij palcami na mniejsze kawałki. Cebulki osącz z zalewy. Mięso, cebulki, sok z cytryny, koperek, oliwę, cukier i
dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.

Żaroodporne naczynie wyłóż połową kapusty, umieść na niej masę mięsną, wyrównaj powierzchnię i przykryj pozostałą kapustą. Następnie wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Wtedy naczynie przykryj i na 70 minut wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C.

Odlać powstały sos do garnuszka, wymieszaj ze śmietaną i pogotuj na małym ogniu do zgęstnienia, po czym przypraw do smaku. Polej nim ziemniaki lub samą potrawę.


Kategorie: mięsazapiekanki

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=576