zdjecia rodzinne

Kotlety mielone inaczej


Składniki:

½ kg mięsa mielonego,
1 jajko,
1 namoczona bułeczka,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 papryka czerwona,
1/3 kapusty pekińskiej,
1 puszka groszku,
30 dag pieczarek,
kilka łyżek keczupu pikantnego,
olej do posmarowania formy.

Wykonanie:

Do mielonego mięsa dołożyć jajko, posiekaną cebulkę, bułeczkę, przyprawy i wyrobić dokładnie masę mięsną. Do masy włożyć drobniutko pokrojoną paprykę, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki (lub drobno pokrojone), odsączony groszek, kapustę posiekaną w cienkie paseczki i wszystko razem połączyć. Formować kotlety mielone w kształcie kulki. Położyć je na wysmarowaną olejem blaszkę i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 st.C.
Keczup rozrobić w kilku łyżkach wody i polać kotleciki. Piec dalej około 20 minut w temp. 160 st. C (od czasu do czasu polewać keczupem z wodą).
Podawać z dowolną surówką.
Dobra rada. Jeśli ktoś nie lubi papryki, to może jej nie dokładać. Kotleciki nie stracą smaku.


Kategorie: mięsazapiekankiprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-05-13
Kotlety mielone  inaczej Kotleciki przygotowane do pieczenia.
Gość , 2010-05-06
Kotlety wyszły wspaniałe. Najbardziej podoba mi się to, że nie piecze się na patelni tylko w piekarniku. BRAWO!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Zapiekanka śródziemnomorska

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Smażony ser pleśniowy