zdjecia rodzinne

Kotlety mielone inaczej


Składniki:

½ kg mięsa mielonego,
1 jajko,
1 namoczona bułeczka,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 papryka czerwona,
1/3 kapusty pekińskiej,
1 puszka groszku,
30 dag pieczarek,
kilka łyżek keczupu pikantnego,
olej do posmarowania formy.

Wykonanie:

Do mielonego mięsa dołożyć jajko, posiekaną cebulkę, bułeczkę, przyprawy i wyrobić dokładnie masę mięsną. Do masy włożyć drobniutko pokrojoną paprykę, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki (lub drobno pokrojone), odsączony groszek, kapustę posiekaną w cienkie paseczki i wszystko razem połączyć. Formować kotlety mielone w kształcie kulki. Położyć je na wysmarowaną olejem blaszkę i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 st.C.
Keczup rozrobić w kilku łyżkach wody i polać kotleciki. Piec dalej około 20 minut w temp. 160 st. C (od czasu do czasu polewać keczupem z wodą).
Podawać z dowolną surówką.
Dobra rada. Jeśli ktoś nie lubi papryki, to może jej nie dokładać. Kotleciki nie stracą smaku.


Kategorie: mięsazapiekankiprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-05-13
Kotlety mielone  inaczej Kotleciki przygotowane do pieczenia.
Gość , 2010-05-06
Kotlety wyszły wspaniałe. Najbardziej podoba mi się to, że nie piecze się na patelni tylko w piekarniku. BRAWO!!!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Śledzie w oleju

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Lazania z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Zapiekanka śródziemnomorska