zdjecia rodzinne

Gołąbki z grzybami


Składniki:

1 kapusta włoska,
2 szklanki ryżu,
4 łyżki oliwy,
1 szklanka suszonych grzybów,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
1 warzywna kostka rosołowa,
2 cebule,
1 łyżeczka wegety (lub innej przyprawy),
2 łyżki mąki,
3 liście laurowe,
sól pieprz do smaku.

Wykonanie:

Kapustę parzymy i oddzielamy liście ( już w trakcie parzenia).Grzyby moczymy w zimnej wodzie (ok. 30 min). Gotujemy (też ok. 30 min) a następnie grzyby odcedzamy, drobno siekamy. i Ryż gotujem 10 minut w lekko osolonej wodzie (odcedzamy).Cebulę drobno kroimy i rumienimy na 2 łyżkach oliwy. Grzyby, ryż i cebulę mieszamy razem i doprawiamy ewntualnie do smaku. Farsz ( 2-3 łyżki)nakładamy na liście kapusty i zwijamy. Grzybowe gołąbki układamy w rondlu (dość ściśle). Zalewamy (aby były przykryte) wodą z rozpuszczoną kostką warzywną, dodajem liście laurowe, vegetę i pieprz. Dusimy pod przykryciem ok. 60 minut. Koncentrat mieszamy z małą ilościa zimnej wody, dodajemy makę i dobrze mieszamy (żeby nie było grudek) i mieszając wlewamy do rondla z grzybowymi gołąbkami. Chwile gotujemy.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskieBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Lazania z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Lazania z mięsem

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem