Okoń w winie
Składniki:
8 okonii (po ok.100g)450 g mąki
1 jako
200 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
100g masła
2 łyżki oleju
8 paryczek chili
1 cebula
1 marchewka
Wykonanie:
Wypatroszone i oskrobane ryby z obcietymi do polowy płetwami i ogonem posolic i popieprzyć wewnątrz i z zewnątrz. Włożyć do miski, pokropić białym winem, nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.W drugiej misce wymieszać mąkę, jako, zmielone orzechy i resztę wina.
Ryby wyjać z lodówki, oprószyć mąką, następnie zamoczyć w cieście winnym.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, smażyć okonie po 2 minuty z każdej strony i wykładać na półmisek.
Ryby dekorujemy krążkami smażonej cebuli oraz kawałkami warzyw i ostrych paryczek chili, uprzednio blanszowanych.
Kategorie: ryby,