zdjecia rodzinne

Bułki pszenne z thermomixu


Składniki:

50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml ciepłej wody lub mleka
500g mąki pszennej
40g oleju
1 łyżeczka soli
nasiona oleiste ( np. płatki owsiane, słonecznik, dynia)
żółtko

Wykonanie:

Do naczynia włożyć drożdże, cukier, wodę, mąkę, olej i sól. Ciasto wyrabiać przez 2 minuty na obrotach poz. Interwał.
Wyjąć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (ok.15 minut).
Ciasto podzielić na 8 równych części i uformować bułki, a następnie pozostawić do wyrośnięcia przez około 15 minut.
Posmarować je żółtkiem, posypać nasionami.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 210 st.C.

Kategorie: mączneciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Monika , 2016-12-08
Za dużo wody!
Marek , 2014-05-23
Przepis do weryfikacji - zbyt duża ilość wody, przy tych proporcjach wychodzi breja. Zgadzam się z Eweliną że maksymalnie może być 250 do 280 g wody.
Ewelina , 2013-09-13
Przepis do bani, za duzo wody, max 280g w przeciwnym razie wszystko ma konsystencje smietany!
Gość , 2013-02-01
Pieklam bułeczki są bardzo dobre ja bym oddało odrobine soli wiecej ...super
Gość , 2011-02-11
bułeczki wyglądają rewelacyjnie!
gringo , 2011-02-11
http://forum.gotujmy.pl/thermomix,watek,19186.html
Gość , 2011-02-10
a co to jest ten termomix?
Krystyna , 2011-02-10
zaopatrzyłam się w to urządzenie w tamtym roku. Genialna sprawa, a bułeczki już też robiłam. Wyszły rewelacyjnie


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka

Zapiekanka śródziemnomorska