zdjecia rodzinne

Piersi z kurczaka zawijane w bekon


Składniki:

4 piersi z kurczaka
10-12 bardzo cienkich plastrów bekonu
2-3 papryki (2 duże lub 3 małe, chętnie różnego koloru)
250ml śmietanki
pieprz do smaku

Wykonanie:

Piersi z kurczaka oczyścić, doprawić pieprzem i każdą z osobna zawinąć w plasterki bekonu (ja wykorzystuję 2,5 plastra na pierś ale to zależy od wielkości piersi i szerokości plastrów bekonu). Bekon jest dość słony wiec nie ma potrzeby solić piersi.

Paprykę umyć i pokroić wzdłuż w paski o grubości ok 0,5cm.

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojoną paprykę a następnie piersi z kurczaka zawinięte w bekon. Wszystko zalać śmietanką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać ok 20 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości piersi i "zdolności" piekarnika.

Śmietanka w połączeniu z papryka i bekonem stworzy pyszny i aromatyczny sos.

Podajemy z ziemniakami (najlepiej pieczonymi) i zielona sałatą. Dobrze tez komponują się gotowane buraczki.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Lazania z mięsem - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Lazania z mięsem