zdjecia rodzinne

Czekoladowe brownie wedlug przepisu Jamie Olivera


Składniki:

200g gorzkiej czekolady
250g masła o temperaturze pokojowej
200g cukru
szczypta soli
6 płaskich łyżek prawdziwego kakao
4 czubate łyżki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

na wierzch wiśnie, orzechy, skórka starta z połowy pomarańczy

Wykonanie:

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Korzystamy z robota kuchennego. Włączamy robota (z nożem) i wrzucamy kolejno: połamaną czekoladę, miękkie masło, cukier, szczyptę soli, kakao, mąkę i jajka (każde z osobna).

Blaszkę o wymiarach 30x30cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na ciasto wrzucamy wiśnie, orzechy i ewentualnie skórkę starta z pomarańczy.

Ciasto pieczemy ok 12-14 minut w temperaturze 220 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości ciasta. Z tego przepisu ciasto ma około 2,5 cm wysokości. Dwa razy wyższe ciasto wymaga teoretycznie dwa razy dłuższego czasu pieczenia ale trzeba wziąć poprawkę na swój piekarnik i uważnie je obserwować.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2017-02-19
Robiłam kilka razy i te 12-14 to idealny czas. Kiedy piekłam 16 to ciasto było zupełnie suche. Poza tym jest przepyszne. Dla mnie idealne z lodami w aniliowymi.
Michał , 2017-01-26
Przed chwilą oglądałem i prąd mi wyłączyli, przepis na szczęście znalazłem tu. Jednak wyraźnie Jamie podawał 14 min.
Kasia , 2014-08-09
upiekłam moje pierwsze brownie, dłużej piekłam bo mam taki piekarnik i wyszło super, nawet trochę za długo bo boki upiekły się prawie całkiem
ciasto pyszne, za przepis serdecznie dziękuję
logis , 2013-09-18
mała uwaga: Jamie w swoim przepisie podaje czas 25 minut w piekarniku a nie 12-14


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta z grochem - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta z grochem

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)