zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
5 dag masła
2 cebule
siekany zielony koperek
szklanka gęstej śmietany

Wykonanie:

Ziemniaki wzucić do niewielkiej ilości osolonej wrzącej wody, obgotować i odcedzić.
Cabulę drobno pokroić i włożyć do żaroodpornego rondelka lub naczynia do zapiekania.
Udusić na maśle, dodać śmietanę i dobrze wymieszać na małym ogniu.
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać trochę mleka.
Do sosu wrzucić ziemniaki, posolić, dobrze wymieszać, oprószyć koperkiem.
Szczelnie przykryć (może być folią aluminiową).
Wstawić do piekarnika i piec okolo 1/2 godziny.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasztet z indyka - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Śledzie w oleju

Pasztet z indyka

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Włoski chlebek a'la pizza