zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
5 dag masła
2 cebule
siekany zielony koperek
szklanka gęstej śmietany

Wykonanie:

Ziemniaki wzucić do niewielkiej ilości osolonej wrzącej wody, obgotować i odcedzić.
Cabulę drobno pokroić i włożyć do żaroodpornego rondelka lub naczynia do zapiekania.
Udusić na maśle, dodać śmietanę i dobrze wymieszać na małym ogniu.
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać trochę mleka.
Do sosu wrzucić ziemniaki, posolić, dobrze wymieszać, oprószyć koperkiem.
Szczelnie przykryć (może być folią aluminiową).
Wstawić do piekarnika i piec okolo 1/2 godziny.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Bitki

Kluski ziemniaczane

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety schabowe z cebulką

Kotlety mielone z kaszą

Pasta krewetkowa do pieczywa

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej