zdjecia rodzinne

chleb na drożdzach


Składniki:

70 dkg maki pszennej
30 dkg mąki żytniej
4 szklanki letniej wody
10 dkg drożdży
1,5 łyżki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
(siemie lniane, otręby żytnie lub pszenne, słonecznik, dynia, sezam ) wszystkiego po 1/3 szklanki.

Wykonanie:

W 4 szklankach letniej wody wyrobić drożdże dodając łyżeczkę cukru, całość pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać całą mąkę przez sito dodając sól, pieprz i pozostałe składniki wymienione w nawiasie. Po wyrośnięciu drożdży wlewamy je do mąki i dokładnie mieszamy. Całość pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je do dwóch keksowych foremek wysmarowanych smalcem i posypanych bułką tartą. Gdy ciasto chlebowe znajdzie się już w dwóch foremkach, odstawiamy je na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ja foremki kładę na chwilę na kaloryferach). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni celsjusza, sprawdzając aby nasze ciasto nie wyszło z foremek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60-65 minut.

Ja taki chleb piekę od roku i zawsze się udaje, a najlepszy jest na drugi dzień. A te 2 bochenki bardzo szybko znikają, Smacznego.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami

Zapiekanka śródziemnomorska