Babka z migdałami i bakaliami
Składniki:
6 żółtek40 dag cukru pudru
2 łyżki żelatyny
6 łyżek masła
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
30 dag bakalii ( pokrojone figi i rodzynki , suszone morele , płatki migdałowe )
tłuszcz i mielone orzechy do formy
dekoracja :
plasterki mandarynek
posiekane orzechy ( włoskie , laskowe , pistacje )
Wykonanie:
1 . W naczyniu utrzyj żółtka z cukrem na kremową masę . Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody .2 . Masło utrzyj do białości . Ucierając , stopniowo dodawaj ser , utarte żółtka , śmietanę i cukier waniliowy . Gdy masa będzie gładka , wymieszaj ją z bakaliami i przestudzoną rozpuszczoną żelatyną . Masę szybko przełóż do formy na babkę , wcześniej nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mielonymi orzechami .
3 . Masę serową przykryj natłuszczoną folią aluminiową , obciąż deseczką . Wstaw do lodówki na około 30 minut , by dobrze zastygła .
4 . Ciasto ostrożnie wyjmij z foremki . Boki najpierw posmaruj lekko tłuszczem , następnie obsyp posiekanymi orzechami . Wierzch babki udekoruj plasterkami mandarynek lub innymi owocami , które lubisz .
Kategorie: ciasta, desery, Wielkanoc, polska,